אחד הרגעים הקשים בחיי האדם הוא קבלת הידיעה על פטירת מי מקרוביו. טבעי הוא שבעת כזאת ירגיש האדם מבולבל, ולעיתים אף חסר אונים, ועל אף רצונו העמוק והכן הוא מתקשה לבצע את הנדרש ממנו.
דיני ומנהגי האבלות עוטפים את האבל החל מרגע היוודע הבשורה הקשה ועד הלוייה, דרך ימי "השבעה", "השלושים" וה"שנה", וגם אחר כך בהמשך החיים. הם מנתבים את רוחו למילוי חובתו הרוחנית כלפי אלקים וכלפי הנפטר, כמו גם לחיזוק רוחו שלו ושל בני המשפחה הנותרים.
אף שלמרבה הצער, כמעט כל אדם בשלב כלשהו בחייו יזדקק להלכות אלו, רוב הציבור אינו בקי בהן עד שיווצר בפועל הצורך המעשי לכך - אלא שאז לא תהא שעתו פנויה לשבת ולהתעמק בספרי הלכה ומנהג.
על מורכבות זו בא ספר זה לענות.
כאן ימצא הקורא הלכות והדרכות קצרות וברורות, המציגות בפני האבל בבהירות מה עליו לעשות ומתי. אין צורך ברקע תורני מוקדם כדי להבין ספר זה, אך גם בן-התורה, הבקי בספרות ההלכתית, יוכל להרחיב כאן את ידיעותיו.
מקום נרחב הוקדש בספר לתפילות הנהוגות בבית העלמין ובאזכרות, אשר אף הן חלק בלתי נפרד מדיני האבלות.
ההלכות והתפילות תואמות את המנהגים העיקריים הנהוגים בעדות ישראל השונות.
הספר מעוטר בהסכמות מאת הרבנים הראשיים לישראל, הרה"ג דוד לאו שליט"א והרה"ג יצחק יוסף שליט"א, וכן מאת הגאון הרב אשר וייס שליט"א.
****
שימו לב - חוברת זו היא קיצור מספר "נר נשמה השלם". בחוברת זו הובאו רק ההלכות עצמן ללא הערות השוליים וההרחבות שבספר השלם. כמו"כ ויתרנו על חלק מן ההלכות הפחות שכיחות ועל מפתח העניינים. בחלק התפילות הובאו תפילות האשכנזים והספרדים (אך לא התימנים).
ראה פרק לדוגמא
אחד הרגעים הקשים בחיי האדם הוא קבלת הידיעה על פטירת מי מקרוביו. טבעי הוא שבעת כזאת ירגיש האדם מבולבל, ולעיתים אף חסר אונים, ועל אף רצונו העמוק והכן הוא מתקשה לבצע את הנדרש ממנו. דיני ומנהגי האבלות עוטפים את האבל החל מרגע היוודע הבשורה הקשה ועד הלוייה, דרך ימי "השבעה", "השלושים" וה"שנה", וגם אחר כך בהמשך החיים. הם מנתבים את רוחו למילוי חובתו הרוחנית כלפי אלקים וכלפי הנפטר, כמו גם לחיזוק רוחו שלו ושל בני המשפחה הנותרים. אף שלמרבה הצער, כמעט כל אדם בשלב כלשהו בחייו יזדקק להלכות אלו, רוב הציבור אינו בקי בהן עד שיווצר בפועל הצורך המעשי לכך - אלא שאז לא תהא שעתו פנויה לשבת ולהתעמק בספרי הלכה ומנהג. על מורכבות זו בא ספר זה לענות. כאן ימצא הקורא הלכות והדרכות קצרות וברורות, המציגות בפני האבל בבהירות מה עליו לעשות ומתי. אין צורך ברקע תורני מוקדם כדי להבין ספר זה, אך גם בן-התורה, הבקי בספרות ההלכתית, יוכל להרחיב כאן את ידיעותיו. מקום נרחב הוקדש בספר לתפילות הנהוגות בבית העלמין ובאזכרות, אשר אף הן חלק בלתי נפרד מדיני האבלות. ההלכות והתפילות תואמות את המנהגים העיקריים הנהוגים בעדות ישראל השונות. הספר מעוטר בהסכמות מאת הרבנים הראשיים לישראל, הרה"ג דוד לאו שליט"א והרה"ג יצחק יוסף שליט"א, וכן מאת הגאון הרב אשר וייס שליט"א. **** שימו לב - חוברת זו היא קיצור מספר "נר נשמה השלם". בחוברת זו הובאו רק ההלכות עצמן ללא הערות השוליים וההרחבות שבספר השלם. כמו"כ ויתרנו על חלק מן ההלכות הפחות שכיחות ועל מפתח העניינים. בחלק התפילות הובאו תפילות האשכנזים והספרדים (אך לא התימנים).
אחד הרגעים הקשים בחיי האדם הוא קבלת הידיעה על פטירת מי מקרוביו. טבעי הוא שבעת כזאת ירגיש האדם מבולבל, ולעיתים אף חסר אונים, ועל אף רצונו העמוק והכן הוא מתקשה לבצע את הנדרש ממנו. דיני ומנהגי האבלות עוטפים את האבל החל מרגע היוודע הבשורה הקשה ועד הלוייה, דרך ימי "השבעה", "השלושים" וה"שנה", וגם אחר כך בהמשך החיים. הם מנתבים את רוחו למילוי חובתו הרוחנית כלפי אלקים וכלפי הנפטר, כמו גם לחיזוק רוחו שלו ושל בני המשפחה הנותרים. אף שלמרבה הצער, כמעט כל אדם בשלב כלשהו בחייו יזדקק להלכות אלו, רוב הציבור אינו בקי בהן עד שיווצר בפועל הצורך המעשי לכך - אלא שאז לא תהא שעתו פנויה לשבת ולהתעמק בספרי הלכה ומנהג. על מורכבות זו בא ספר זה לענות. כאן ימצא הקורא הלכות והדרכות קצרות וברורות, המציגות בפני האבל בבהירות מה עליו לעשות ומתי. אין צורך ברקע תורני מוקדם כדי להבין ספר זה, אך גם בן-התורה, הבקי בספרות ההלכתית, יוכל להרחיב כאן את ידיעותיו. מקום נרחב הוקדש בספר לתפילות הנהוגות בבית העלמין ובאזכרות, אשר אף הן חלק בלתי נפרד מדיני האבלות. ההלכות והתפילות תואמות את המנהגים העיקריים הנהוגים בעדות ישראל השונות. הספר מעוטר בהסכמות מאת הרבנים הראשיים לישראל, הרה"ג דוד לאו שליט"א והרה"ג יצחק יוסף שליט"א, וכן מאת הגאון הרב אשר וייס שליט"א.
דינים מנהגים והליכות לבר מצוה הלכות תפילין תפילות ליום בר המצוה כל אלו מבוארים בטעמם ומקורם - לכלל עדות ישראל.
ספר איוב כמשל למאורעות הקשים העוברים על עם ישראל ולעתיד הטוב הצפוי לנו. ספר איוב מדבר על צרותיו של איוב האיש התם והישר וירא האלוקים, על החוויות הקשות אותן עבר, על היחס שמקבל מרעיו, על ההתגלות האלוקית אליו מן הסערה, ובסופו של דבר הוא מתאר כיצד ה' היטיב את אחריתנו מראשיתו. אך מלבד ההבנה של פשט הסיפור של איוב, הספר טומן ברמיזה את סיפורו של עם ישראל, התלאות שעברו על עמנו, היחס של אומות העולם לצרותינו והדין שעתיד הקב"ה לעשות באויבינו כשיתגלה לנקום בהם, ובסופו של דבר אחריתנו הטובה והכרת העולם כולו שהצדק עמנו.הספר שלפניכם מעמיק ומרחיב במקורות, ועם זאת הוא כתוב בשפה השווה לכל נפש. הספר נכתב כתובנות בעקבות לימוד ספר איוב עם תלמידים בתיכון ממ"ד "אורט גרוס" בקרית גת בימים שלאחר שמחת תורה תשפ"ד. לימוד שלווה בקושי הגדול של צרות היום המר שבו תכפו הצרות אלו לאלו, בקושי של תקופת המלחמה, של אחינו הנמצאים בשבי ושל גבורת הלוחמים ומשפחותיהם.יש בספר כדי לתת לנו מבט על יחסי ישראל ואומות העולם. על היחס האמביוולנטי של העולם הנוצרי לסבלנו, על היחס אלינו מצד העולם המוסלמי-שיעי בראשות איראן ועל היחס של העולם המוסלמי-סוני. יש בו כדי לתת נחמה, תקווה טובה לעם ישראל ולעתיד מזהיר באחריתנו.הספר שלפניכם הוא ספר משנה תודעה. מי שרוצה להעמיק ולהבין מעט יותר על מה שעובר על עם ישראל בימים אלו מתוך מקורותינו, ראוי לו לקרוא את הספר ולהעמיק בו כרצונו, אם בקריאה רציפה, ואם בעיון ומחשבה על המקורות השונים. הרב איתן כהן, בוגר ישיבת ההסדר ירוחם וישיבת מרכז הרב. מחנך בני נוער בגיל תיכון מזה כחצי יובל. שימש רב קהילה שנים רבות בגדרה, ורב קהילה בשליחות בעיר פרת' שבאוסטרליה. היה ממונה על ענייני ההלכה במועצה הדתית באפרת, והוא שותף בפורומים רבניים שונים.
